Bloggpost 4, föreläsning 5

Inledningsvis handlar föreläsningen om crowdsourcing, som betyder att man tar hjälp av kunder att utföra en uppgift. Crowdsourcing är en bra metod både för att göra konsumentundersökningar med små medel och få hjälp med produktutveckling. Undersökningar är dyra och resultatet dröjer länge. Men genom att hämta in kundutlåtanden i realtid i sociala medier kan man redan i ett tidigt skede upptäcka problem med produkten, åtgärda problemen och på så sätt undvika negativa kundrecensioner. Om man som företag är begränsad i sitt tänkande och behöver innovation kan man också be kunder om hjälp med produktutveckling. Det kan kosta så lite som 25 procent av kostnaden för traditionell produktutveckling och ge nya idéer som man inte tänkt på. Genom att förstå vad kunden tänker och vill ha, kan man vända en negativ trend och man slipper gissa vad kunden vill ha (Quesenberry s.212-213, 215, 217, 219).

Med tanke på hur kostnadseffektivt och pricksäkert det verkar vara med crowdsourcing är jag förvånad över att det inte används mer. Stora multinationella företag använder det bara i 10 procent av fallen. Ett företag jag sett som legat i framkant gällande detta och dessutom som började med det tidigare är barnsemester.se. Jag har fått reklam från dem i alla fall i 15 år med det konceptet. Testfamiljer har fått sin semester betald om de väljer att recensera den efteråt. Användare kan sedan gå in på sidan och läsa om olika upplevelser från riktiga familjer, med yngre barn, tonårsbarn och barn med funktionshinder. Sidan länkar vidare till bokningssajter med färdiga paket.

Man bör inte ersätta traditionella metoder med denna metod, bäst är en kombination. Närvaro är viktigt, annars kan det snabbt få fel om kunder upplever något negativt med produkten. Det är också viktigt med en bra genomförd analys där man också ser utanför företaget, till exempel på konkurrenter. Tydlighet i metod är också viktig för trovärdigheten. Metoden kan ge positivt word-of-mouth, om de som deltar är riktigt engagerade, en slags evangelister för produkten gör det word-of-mouth extra effektivt (Quesenberry s.215-öka trovärdigheten och reliabiliteten i studien. 216, 230).

Content marketing betyder att man inte skriker ut säljbudskap i en megafon som man gjorde förr. Konsumentens tid är värdefull i dagens brus och då krävs det kvalitetsinnehåll för att de ska lägga sin tid på det. När många surfar från mobilen och mindre skärmar försvårar det inflikad reklam, där har contentmarketing en bättre väg fram. Det ökar engagemang, förtroende för företaget, ger snabbare och bättre resultat av kampanjen och det förbättrar sökmotoroptimering, förutsatt att man taggar innehållet korrekt.(Quesenberry s.226, 230 ).

Ett sminkföretag kan erbjuda makeup-tutorials där kunden får lära sig sminkknep baserade på företagets produkter. Endera kan de använda influencermarketing, det vill säga, kalla in en kändis med många följare. Eller så kan de använda sig av micro-influencers med en mindre, men kanske mer trogen följarskara, som kanske mer överensstämmer med målgruppen (Quesenberry s. 231, 233-234).

Byggvarubranschen är bra på content marketing. Till exempel sajten byggstommar.se. De har lagt ut ritningar och pdf-beskrivningar på olika stugor man kan bygga själv. Man kan få en plocklista från sitt närmsta byggvaruhus, då så klart en samarbetspartner till sidan. Dock finns inte några direkta artiklar. Det har däremot Byggmax, som lagt upp ”gör det själv”- videos med steg för steginstruktioner.

Detta kan öka förtroendet för ett företag och bygga en viktig relation med kunden. Att få kunden att känna för märket är viktigt för att på sikt skapa en affär. (Quesenberry s. 235).

Källa: kapitel 11 och 12 av boken Social Media Strategy, av Keith A. Quesenberry

En tanke på “Bloggpost 4, föreläsning 5

 1. Hej!

  Kul att du valt att titta vidare på olika typer av företag.

  Särskilt spännande med Barnsemester som du tar upp, eftersom det är något helt nytt för mig. Enligt Quesenberry (2019, 295) innebär content markering innebär att man ska skapar värde för sin följare/kunder. Eftersom Barnsemester verkar vara väldigt bra på Crowdsoursing tänker jag att det är innehåll som dom kan utnyttja i sina sociala medier, utan att det blir någon större extra kostnad. Det vill säga om recensionerna dom fått är bra. Kanske kan familjer som får betald semester även filma och ta bilder, som en del av dealen dom gör för Crowdsoursing?

  Barnsemester skulle kanske också vinna på att använda influencers. Quesenberry (2019, 305) menar att man kan skapa kampanjer med influencers genom exempelvis marknadsförare eller reklambyråer, men man kan också hitta influencers på egen hand som företag. Jag tänker att det sistnämnda är billigare om man vet vilken typ av influencers som man förmånligt kan samarbeta med. I det här fallet kanske en förälder skulle passa som influencer, just för att dom säljer familjesemestrar. Enligt Quesenberry (2019, 305) är micro-influencer marketing innbeär ett mindre antal följare, men dom kan ha en väldigt trogen följarskara. Så, jag tror att Barnsemester skulle vinna på att använda en influencer med barn och troga följare, för att göra det hela personligt och trovärdigt. För de flesta föräldrar tror jag att det kan vara betydelsefullt, eftersom man vill sina barns bästa. Quesenberry (2019, 305) menar dessutom att studier har visat att det kan vara upp till tio gånger större chans till faktiska köp om man använder en icke-känd influencer.

  Om jag ser till mig själv så litar jag mer på någon som byggt upp sitt sociala media konto genom att generera content och det den personen brinner för, än exemepelvis Kylie Jenner som är extremt känd.

  Av: Rebecca Nilsson

  Källförteckning:
  Quesenberry, Keith, A. (2019) Social Media Strategy: Marketing, Advertising, and Public Relations in the Consumer Revolution. 2. Uppl. Lanham: Rowan & Littlefield

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: