Bloggpost 3, föreläsning 4

Olika former av geopositionering kan underlätta vår vardag, men priset vi får betala är att vi blir kartlagda. Företag kan använda geotaggning för att öka sin exponering när privatpersoner till exempel checkar in på en restaurang, teatern eller en festival. Detta kan föra människor med gemensamma intressen samman (Quesenberry s. 160)

Geofencing är relativt nytt för mig, det går ut på att man sätter upp ett virtuellt staket och bestämmer vissa saker som ska, eller inte ska kunna hände inom det definierade området (Quesenberry s.164). Jag har läst om att man kan använda det som en möjlig lösning mot terrorister som tar lastbilar som vapen för att köra på folk. Med geofencing skulle man kunna stänga av den automatiskt om den kommer in på ett område som är stängslat, som en gågata. Att det är effektivt vid push-reklam känns ju självklart när man hör om det. Men jag har inte reflekterat över det tidigare, så det var intressant.

Som företag är man inte ensam om att rikta sina annonser inom ett område. Om alla konkurrenter pushar reklam till de som kommer in i området kan det göra att vår kund stänger av platstjänsterna eller väljer bort just oss ur flödet. Därför gäller det att göra allt på en lagom nivå (Quesenberry s. 165)

Företagen kan gynnas av recensioner, om de får bra recensioner. Det ökar också googleträffar.

I del två av föreläsningen om kapitel 9 kommer vi in på ett för mig mycket intressant område. Social live video. Efter många år inom tv-branschen har jag intresserat mig för detta maktskifte som skett från traditionella tv-gatekeepers till allmänheten. Vem som helst kan nu göra en nyhetssändning eller sända live. Inledningsvis var vi många i branschen som såg på detta med fasa. Är tv dött nu? – tänkte många. Men medierna har slutligen börjat anpassa sig. Tv-företagen sitter också på en enorm kompetens på video och ett högt förtroende, varför inte utnyttja det? Just live är något som lockar människor, man får en känsla av förgänglighet, att man måste titta direkt (Quesenberry s. 166-167).

Den juridiska aspekten är överhuvudtaget svår vid livesändningar, särskilt med nya GDPR, det kommer man också in på i detta kapitel. Nyhetsförmedlare är i stort sett undantagna, om det inte gäller rikets säkerhet. Men det gäller inte privatpersoner, företag eller organisationer. Det blir därför svårt att filma live i stora folkmassor på till exempel mässor (Quesenberry s. 168-169).

Ett annat viktigt, men tveeggat verktyg är recensioner. Det kan användas som marknadsföring, men att det också kan sänka ett företag om man får dåliga recensioner. Här går jag till mig själv. Jag gillar recensioner, men blir misstänksam när man använt en eller två lysande recensioner i tryck. Jag är mer benägen att dubbelkolla recensionerna om de lagt in femstjärniga recensioner som reklam, än om de inte använt recensioner alls. Används recensioner är det viktigt att det noga övervakas och att omdömen besvaras, så väl positiva som negativa (Quesenberry s. 170-171, 174).

I kapitel 10 går man in på begreppet social bookmarking, där användaren kan spara, kommentera och dela bokmärken. Som användare kan man följa vissa ämnesområden och få reda på när nya artiklar kommit för just den taggen man valt att följa (Quesenberry s.184). Jag tycker att de nya algoritmerna som personaliserar flödet är lite skrämmande. Min tanke är att de ökar kunskapsklyftan och polariseringen. Något som motverkar kunskapsklyftan är däremot Social knowledge i form av wikis som Wikipedia, som är en användargenererad encyklopedi på nätet har gjort att kunskap inte är en klassfråga längre. Att den har en överraskande bra faktakorrekthet är också positivt i tider av desinformation (Quesenberry s. 191-192).

Källförteckning: 
Quesenberry, Keith, A. (2019) Social Media Strategy: Marketing, Advertising, and Public Relations in the Consumer Revolution. Rowan & Littlefield

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: