Bloggpost 2, föreläsning 3 – Examinationsuppgift 2

Den tredje föreläsningen går vidare från steget att ha valt strategi, till att välja kanal. Att välja kanaler som går i linje med företagets eller organisationens övergripande mål är viktigt för att nå framgång. Kanalen ska inte bara väljas utifrån att den har många användare, den ska också nå min målgrupp (Quesenberry s. 112-113).

Till exempel är Facebook och Instagram de riktigt stora när det gäller sociala medier, men flödet blir också större och därmed konkurrensen. Kanske kan man rent av få bättre exponering för målgruppen i en mindre kanal, om den är mer rätt.

Vill man nischa sig kan bloggar eller forum vara rätt. Här har man möjlighet att testa idéer och diskutera med publiken. I en blogg kan man dra till de som är aktivt intresserade av ett visst ämne, i forum kan man också föra en dialog som leder till större kundinsikt och bättre service. Kunder kan hitta svar på frågor som andra också ställt och spara tid för kundservice. En del kunder, cirka 1 procent kan också bidra till att skapa nytt innehåll (Quesenberry s. 121-122, 127-128).

Snapchat och tik-tok är bra för en ung målgrupp, men många av dessa användare har också Instagram, så ibland kanske de tär lättare att försöka nå dem där hellre än att ha många kanaler att hålla koll på. För varje kanal man har så måste det finnas resurser, eftersom närvaro är det viktigaste av allt. Om man inte är närvarande kan man missa en chans att stoppa ett kundklagomål i tid, man kan också missa en möjlighet till att rida på en viral våg (Quesenberry s. 128).

 Ett sätt att motverka den överbefolkningen som finns på Instagram kan då vara nativeannonsering. Det vill säga att man utformar budskapet så att det smälter in i kanalen och tillför något innehållsmässigt. Att vara säljande och ”reklamig” går bort (Quesenberry s. 147,150).

Något jag tyckte var särskilt intressant med denna föreläsning var hur stort rörligt material blivit och beräknas bli. Att Youtube är större än streamingtjänsterna bland ungdomar och att kanske över 80 procent av väldens internettrafik 2021 kan vara video, enligt en Cisco-rapport (Quesenberry s. 145).

Denna föreläsning har fått mig att inse en del saker kring min egen organisation. Nämligen behovet av att finnas på Linked-In och Youtube och hur bra dessa skulle kunna kombineras. Organisationens största utmaning är att rekrytera. Enligt Quesenberry (s. 146-147) är en vlogg en videoversion av bloggande där man följer en persons vardag. Att engagera en ung och social person att berätta om sin vardag skulle kunna ge bra resultat.

Oavsett vilken strategi man har och vilken kanal man väljer är det viktigt att mäta resultatet, KPI= key performance indicators. Det finns olika mätverktyg för olika plattformar. Man kan till exempel mäta gillanden, följare, delningar, kommentarer, engagemang och omnämnanden.  Olika för olika plattformar. I ett inledande skede när man är helt ny så kanske gillamarkeringar och följare är viktigast, då vill man att publiken ska veta att man finns. I ett senare skede är kanske engagemang och omnämnanden viktigare (Quesenberry s. 112).

Det är också viktigt att följa plattformens ”regler”, på vissa plattformar är vissa format på foto och video mer framgångsrika, på vissa plattformar är taggar mycket viktigt för att nå ut bättre.

Källförteckning: 
Quesenberry, Keith, A. (2019) Social Media Strategy: Marketing, Advertising, and Public Relations in the Consumer Revolution. Rowan & Littlefield

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: